Am vorbit într-un articol recent despre tipurile de piatră din care poate fi construit un monument durabil în timp. Ai aflat care sunt 2 cele mai utilizate materiale, și de ce granitul ar fi cea mai bună opțiune pentru a construi un monument.

Așadar știi că granitul este  foarte des utilizat si în domeniul funerar unde pe lângă eleganță conferă și durabilitate dacă este extras din zonele mai reci – element principal în decizia de alegere a materialului. Granitul este una din cele mai durabile pietre comercializate, lucru dovedit.

 

Să alegi granitul ca material de bază pentru un monument reprezintă o investiție cu potențial. Din păcate, majoritatea materialului importat în Romania este produs în China, iar asta afectează puternic calitatea acestuia. De obicei acesta își pierde din calitate după doar 2-4 ani, și deși are un cost scăzut, pe termen lung ai de pierdut.  Din acest motiv in ultimii ani, pentru construirea monumentelor se  folosește în special marmura. 

Totuși nu există o soluție alternativă pentru importul de granit?

Răspunsul la întrebarea dată este unul pozitiv. În ultimii ani, după e am testat materialul brut de pe mai multe piețe, o eficiență mai ridicată a arătat-o granitul importat din Ucraina.

Deci ce e mai bun, granitul din Ucraina sau granitul din China?

Această întrebare ne-am pus-o și noi. Părerile diferă de la expert la expert, iar unicul plus al celui din urmă e prețul puțin mai scăzut.

Cine are dreptate în această situație, și cum să faci alegerea corectă, dacă te întâlnești prima data cu granitul? În această situație ne va ajuta informația precisă și corectă, luată din laboratoare geologice și din experiența companiilor mari care lucrează atât cu granitul din Ucraina, cât și cu cel din China.

Granitul chinez a apărut pe piață cu doar 10 ani în urmă. Înainte de aceasta, pe piață era doar granitul din Ucraina, jumate dintre care erau extrase din regiunea ”Jitomir” – regiunea din care se extrag cele mai calitative tipuri de granit. Astfel, din aceste cariere se extrag materiale de construcție de o durabilitate și putere exclusivă de aproximativ 350 de ani care în ziua de azi nu are nevoie de publicitate suplimentară sau dovezi care să-i demonstreze calitatea excepțională. Dar ce știm despre granitul chinez?

În primul rând trebuie să vă reamintim că granitul chinez adevărat este o raritate, ceea ce nu trebuie să vă mire. Practic orice material din acest grup, pe care companiile îl vând în calitate de granit chinez, de fapt nu este altceva decât stâncă din grupul de sieniți. Sienitul este o piatră plutonică, compusă din fieldspat, nefelin și mice. Diferența dintre sienit și granit este concentrația de cuarț, care în sienit cu greu ajunge la 5%. Concentrația exactă a sienitului este următoarea:

  • Fieldspat – 65-90%
  • Fieldspat plagioclaz – 10-35%
  • Minerale întunecate la culoare – pana la 40%
  • Cuarț – până la 5%

Fără a lua în considerație luciul, acest material prezintă o mulțime de neajunsuri, legate strâns cu conținutul foarte mic de cuarț.

Conținutul de cuarț în această rocă afectează durabilitatea, rezistența la apă, și rezistența la uzură a acestui material. Acești indici sunt foarte mici la așa numitul ”granit” chinez. Concluzia vine de la sine: să afirmi, că acest granit e mai calitativ decât granitul din Ucraina, și mai mult: să-l compari cu rocile de elită din Ucraina, nu înseamnă decât să minți cumpărătorul în față. Cea mai tristă parte din această situație este că companiile vând granit chinez sub numele celui din Ucraina. Astfel, cumpărătorul, fară a fi la curent, procură acest material. Iar urmările acestei achiziții sunt fisurile și crăpăturile apărute la un timp foarte scurt de la achiziție, cioplituri, și rugină care la fel poate apărea pe așa tip de material. Aceasta e doar o mică parte din problemele cu care se confruntă oamenii care cumpără un așa tip de produs. Cel mai important în achiziționarea granitului este să nu uitați că calitatea în nici un caz nu e legată de apariția exterioară: luciul, strălucirea, desenul – pot fi doar o iluzie sub forma de vopsea care în câțiva ani va fi arsă de soare, și nu va rămâne decât o bucată nefolositoare de piatră. Aceste dovezi sunt dovezi adevărate, și nu doar cuvinte. Astfel, vom arăta un exemplu cu date fizico-chimice concrete, și compoziția de minerale, luate din rapoarte geologice. Pentru exemplu, vom folosi un granit din Ucraina – ”Pokostovska”, și unul din China – ”Bella Bait”.

Proprietăți fizico-chimice
PROPRIETATEAUCRAINACHINA
Densitatea2800-3200 kg/m32300 kg/m3
Absorbția de apă0.02%0.4%
Rezistența (Mega Pascali)250140
Compoziția de minerale
PROPRIETATEAG. UCRAINEANG. CHINEZ
Microclin10%90%
Plagioclaz40%-60%10%-30%
Cuarț30%1%-5%

Reieșind din aceste date, sunt foarte vizibile avantajele granitului Ucrainean ”Pokostovska”, care nici măcar nu este din cele mai durabile dintre cele Ucrainene.

Cea mai bună cale de a nu cădea pradă comercianților falși și pentru a nu cumpăra granit necalitativ, cereți de la vânzător certificatul de calitate, datele despre compoziția minerală și proprietățile fizico-chimice. Dacă ele nu vi se oferă, înseamnă că produsul este 100% necalitativ.

Acum aveți toată informația necesară pentru a face alegerea de sine-stătător. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că nu vă veți lăsa lovit de soartă, cumpărând granit de o calitate îndoilenică. De aceea îl puteți cumpăra direct de la noi. Și vă reamintim că baștina granitului nostru – e locul granitului adevărat, verificat de oameni, de timp, și de documente, și care deja de peste 100 de ani slujește omului sub formă de monumente arhitecturale, poduri, monumente memoriale, piatră de pavaj, și alei.

În concluzie, ceea ce putem garanta, după ani de lucru, este calitatea granitului importat din Ucraina. Meșterii noștri lucrează doar cu granit din Ucraina, care și-a dovedit eficiența și o durabilitate de mai mult de 10 ani de la instalare. Contactează-ne acum și îți oferim o schiță personalizată a monumentului pentru cei dragi.

Completează formularul și revenim la tine
în cel mai scurt timp

Call Now Button